Wanneer u een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind of split wilt gaan aanleggen moet u uiteraard weten welke hoeveelheid u moet bestellen. Om uit te rekenen hoeveel grind of split u nodig heeft, heeft u het aantal vierkante meters nodig en de aan te vullen hoogte in meter. Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt u met de aan te vullen hoogte in meters. De uitkomst van deze berekening is de benodigde hoeveelheid kubieke meters grind/split (m3).
Een voorbeeld: U heeft een voortuin van 4 m1 bij 5 m1. Deze wilt U gaan bedekken met 5 cm grind of split. Om de benodigde hoeveelheid grind of split hiervoor uit te rekenen, doet U het volgende: 4 m1 x 5 m1 = 20 m2. 20 m2 x 0,05 m = 1 m3.
U heeft dus totaal 1m3 grind of split nodig voor uw voortuin in dit geval.
Aanvullend kunt U de volgende informatie aanhouden: • U kunt uitgaan van 75 kg per m2. U bedekt dus ±20 m2 met 1 m3 grind of split. Met 1 midibag a 0,5 m3 bedekt u ±10 m2. Met een midibag a 0,75 m3 bedekt u ±14 m2. • De benodigde laagdikte is 5-7 cm. Legt u het dunner, bestaat de kans dat u de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Legt u het veel dikker, dan wordt dit onprettig indien u er met de fiets of auto overheen rijdt
Bestrating
Ik constateer een tintverschil, wat nu?
Teint-verschillen tussen diverse pallets stenen, klinkers en tegels komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar voor een optimale resultaat.
Mocht u bij tegels een teint-verschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het teint-verschil door het vocht. Is het teint-verschil klein, meng alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met steenplaza-Dordrecht.
Er zitten vlekkken op mijn bestrating, wat nu?
Gooi een emmer warm water over de bestrating. Gebruik eventueel een sopje van warm water met wat zachte zeep, allesreiniger (beton- of gebakken steen) voor de rest van de vlek. U kunt ook gebruik maken van speciale vlekverwijderaars.
Let op! Laat u voor aanschaf en gebruik van reinigingsmiddelen uitermate goed adviseren: voorkomen is beter dan genezen!
Daarnaast adviseren wij u speciale schoonmaakmiddelen altijd eerst uitproberen op een onopvallend stukje bestrating: mocht het middel dan te agressief zijn of niet werken is er nog geen schade aangericht!
Er groeit groen alg/mos op mijn bestrating, wat nu?
Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar.
Het verwijderen van de aanslag kunt u het beste doen met een schrobber, warm water en groene zeep.
Gebruikt u een alg-verwijderaar; probeer dan altijd eerst op een klein onopvallende stukje in de tuin om te kijken of het product de kleur en de structuur van de tegel niet aantast.
Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het loog van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken.
Naast het droog vegen, maakt u ook uw bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of eventueel een speciale reiniger.
Mag ik mijn bestrating met een hogedrukspuit reinigen?
Gebruik de hogedrukspuit niet op (sier)bestrating!
De nadelen zijn veel groter dan de voordelen. U beschadigd het oppervlak van uw tegels. Daardoor zal de bestrating eerder verkleuren, de eventuele coating wordt aangetast en vuil en alg zal veel sneller terugkomen en is dan ook nog moeilijker te verwijderen.
Kan mijn bestrating verkleuren?
Alle betonproducten en de meeste natuursteentegels kunnen gaan verkleuren, de vraag is alleen hoe sterk.
Dit is afhankelijk van het product en de situatie. Of een betonsteen door en door gekleurd is maakt niet uit, verkleuren zal bestrating altijd. Over het algemeen zijn het de genuanceerde artikelen die het meeste verkleuren. De kleuren worden valer en daarom is de nuancering na verloop van tijd minder opvallend. Egale kleuren zullen ook valer worden, maar zeer gering en dit zal minder opvallen.
Onderhoud
Hoe verwijder ik vlekken die zijn veroorzaankt door bladeren?
Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten (looi)zuren die in de tegels trekken. Deze (looi)zuren zijn sterker dan een impregneermiddel en/of coating. Het is daarom noodzaak om bladeren zo snel mogelijk van de bestrating te verwijderen. Eventuele vlekvorming zal door regelmatig onderhoud en regen geleidelijk weer verdwijnen.
Hoe maak ik mijn bestrating schoon?
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het loog van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken.
Naast het droog vegen, maakt u ook uw bestrating schoon met water, gebruik schoon water (kraan of regenwater) maar geen water uit de sloot. Voor beton- en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of eventueel een speciale reiniger.
Witte vlekken op mijn bestrating?
Verschijnen er witachtige vlekken op uw bestrating ? Geen nood, het gaat om kalkuitbloei. Deze manifesteert zich als witte sluiers of strepen.
Onze producten worden vervaardigd met natuurlijke grondstoffen zoals water, granulaten en uiteraard cement. Aangezien kalkuitslag een 100% natuurlijk verschijnsel is, dat zich voordoet bij alle producten op basis van cement, kunnen wij dit ondanks alle kwaliteitscontroles niet uitsluiten. We maken daarbij een onderscheid tussen primaire en secundaire kalkuitslag.
Primaire kalkuitslag ontstaat tijdens het productieproces. Er treedt een chemische reactie op tussen het aanmaakwater en het cement waardoor ‘vrije kalk’ ontstaat. Die vermengt zich met het water en wordt door microscopische kleine kanaaltjes naar de oppervlakte getransporteerd. Hier komt de kalk in contact met CO2 uit de lucht en zet zich af in de vorm van ‘kalkuitslag’. Door onze steeds betere productietechnieken wordt het fenomeen beperkt tot een minimum maar uitsluiten kan niet.
Secundaire kalkuitslag komt voor in de eerste twee jaren van de verwering. Deze vorm van aanslag komt slechts in geringe mate voor, aangezien in verhard beton de vrije kalk nog nauwelijks naar het oppervlak kan migreren.
Belangrijk is te weten dat kalkuitslag de kwaliteit van het beton op geen enkele manier beïnvloedt. Kalkuitslag kan dus nooit een reden zijn voor weigering of prijsvermindering van onze producten.
Verwijderen van kalkuitslag In contact met lucht carboniseert vrije kalk vrij snel. De kalkuitslag zal dus na verloop van tijd vanzelf verweren. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het helaas duurt. Geduld is de beste remedie tegen kalkuitslag!
U wilt er toch iets aan doen ? Er zijn in de handel producten verkrijgbaar om kalkuitslag te behandelen. Denk er echter aan dat de textuur en kleur van uw bestrating door het gebruik van chemische reinigingsmiddelen lichtjes kunnen wijzigen en neem een aantal voorzorgsmaatregelen:
Mag ik een kalkuitbloeiverwijderaar op alle bestrating gebruiken?
Zeer zeker niet: deze middelen bevatten zuren die uw bestrating onherstelbaar kunnen beschadigen! Wij adviseren u uw lokale specialist te raadplegen voor deskundig advies.